Tett på Vegard Stake Laengen

Han har i flere år vært en av våre store sykkeltalenter, han er 26 år gammel og heter Vegard Stake Laengen. Vi hadde gleden av å treffe Vegard under avslutningsuken på Mallorca, hvor han sammen med Vegard Breen, Truls Engen Korseth og Reidar Borgersen bidro til at alle de ca. 30 sykkelentusiastene hadde en topp uke på øya.

Vegard på tur inn til Palma, her vi tok oss tid til å se på Maraton.

Vegard er sosial, frittalende og med godt humør og det er lett å komme i kontakt med. Han er en likandes kar og er proff på det sveitsiske profflaget IAM. Han har fast bopel i Nice i Frankrike hvor han bor mesteparten av året. Familien hans bor i Asker og kommer ofte på besøk og kombinerer det da med en utenlandstur.
– Jeg leier en stor leilighet foreløpig. Det er faktisk slik at det å leie leilighet i Frankrike er helt vanlig, det er faktisk mange fastboende franskmenn som ikke eier sin egen leilighet, de leier. Trives fantastisk godt i Nice, flott å sykle, nært til de ulike profflagene og ritt ute i Europa, forteller Laengen til SYKKEL.

26-åringen er for mange nordmenn kanskje forholdsvis ukjent og han har hatt en kronglete vei så langt i karrieren. Han valgte før årets sesong å vende tilbake til Team Joker, et steg tilbake i karrieren vil mange si, men det skulle vise seg å være et smart og veldig fornuftig valg.
Laengen ble vraket fra det franske pro-kontinentallaget Bretagne-Séché Environnement, etter fjorårets sesong og derfor var steget ned helt naturlig.
IAM-rytteren har gjennom Team Joker syklet bra i år, og ble av landslagsledelsen tatt ut til VM i Richmond, både til tempo og fellesstarten.
– En bonus for meg, og en tillitserklæring, sier Vegard, som er klar på at han skal opp blant de beste.
26-åringen viste seg tilliten verdig under årets VM. Selv om det kunne gått bedre på tempoen, så var han i aller høyeste grad med på å prege fellesstarten i USA. De fleste husker nok hans utrolige innsats fra VM hvor han etter en stor velt tauet de norske gutta opp igjen til hovedgruppa. Dette var en imponerende innsats som faktisk bidro til at vi var med i rittet igjen hvor som kjent både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff satt med helt til slutt.

vegard stake laengen1

Vegard er hele 192 høy og har ofte fått høre at han ikke er den typiske sykkelrytteren, men det er mange lange ryttere som har gjort det bra opp gjennom årene. Utfordringen er ofte å kombinere høyde med vekt. Vegard har prøvd dette med vektreduksjon, noe som ikke falt heldig ut for hans vedkommende. For stor reduksjon i vekt gir seg også ofte utslag i manglende kraft, spesielt når du ikke prøver å bygge muskelmassene samtidig. Nå har han funnet matchvekten og håper at han gjennom sitt nye lag kan komme i posisjon til å sykle et av de store etapperittene; Giro d´Italia, Spania Rundt eller aller helst Tour de France. I tillegg ønsker han å sykle flere av klassikerne på vårparten.
På sitt nye lag, IAM, har han også selskap av en annen norsk rytter, Sondre Hols Enger. De har fra før god kontakt og, – Sondre var fornøyd, han, ifølge Vegard, med å få han på laget. Oppstart i ny klubb er i løpet av januar 2016.

Vegard er også kjent med at en annen nordmann bosatt i Frankrike, Thor Hushovd. Og Hushovd er i gang med å bygge opp et profesjonelt lag i Norge, og da aller helst med norske ryttere.
– Jeg får legge en av treningsturene innom Monaco og ta en prat med Thor, sier han med glimt i øyet. Laengen kunne godt tenke seg å sykle for et norskt lag på høyeste nivå. – Det kunne vært skikkelig gøy, men dit er det langt frem. Først og fremst skal han gjøre jobben for sitt nye lag, noe han ser frem til.

For øvrig synes han det var en hyggelig og avslappende uke på Mallorca, hvor han også fikk prøvd seg på surfebrett for første gang. Og det gikk, ikke overraskende, veldig bra!

vegard stake laengen

Som den jordnære personen han er tenker han også mye på de norske sykkelkompisene sine. Han håper det vil lykkes for Vegard Breen som nå står uten en profesjonell arbeidsgiver. Vegard B. har vært maksimalt uheldig i år med flere velt og brudd i armen, noe som også har bidratt til at resultatene har uteblitt.

Vi gleder oss til å følge Vegard Stake Laengen videre i karrieren og ser frem mot mange flotte sykkelår og gode resultater.

Faktaboks:
Vegard Stake Laengen
26 år, født i Fredrikstad
Bor for tiden i Nice-Frankrike
Singel
Lag
2008 for Team Trek Adecco
2009-2011 for Joker Bianchi
2012 for Team Type 1-Sanofi Aventis
2013-2014 for Bretagne-Séché Environnement
2015 igjen for Team Joker
2016 i IAM.
Plasseringer siden 2010:
2010 vant han Overall, Giro del Friuli, 4. plass i NM og 9. plass i Tour Alsace.
2011 ble han nummer 2 i NM, nummer 4 på NM tempo, nummer 7 i Ronde Van Vlaanderen, U23.
2012 1. plass på 5. etappe i Tour de Beauce, 5. plass i NM.
2013 ble et magert år, nummer 3 i Tour du Doubs.
2014 samme
2015 blant annet sammenlagtseier og nummer 1 på 3. etappe i Tour Alsace, nummer 2 i Ronde de I’Oise, nummer 3 i NM fellesstart, nummer 4 på tempo og nummer 4 i Ringerike GP.

Kommentarer

kommentarer