Er du klar for Birken!

Vi gir deg her noen tips før årets store turrittopplevelse. Bla. hvordan pakke sekken riktig! Tre tips for å «kutte» tiden.

Birkebeinerrittet følger stort sett standard UCI-regler, men verdens største terrengsykkelritt har en sær regel; alle deltakere må bære en sekk som veier minst 3,5 kg, i tillegg må sekken inneholde et minimum av standardutrustning.

Grunnen til at du skal bære sekk, kommer ikke bare av tradisjonelle årsaker, men også sikkerhetsmessige. De årene det har vært drittvær har arrangørene kjørt fulle busser med kalde og våte syklister ned fra fjellet. Til og med eliteryttere har gått på denne smellen.

Ikke rent og pent
Null fart = Tryning

I følge reglene skal sekken inneholde følgende:      

  • Vind-/regntett jakke med lange ermer
  • Vind-/regntett bukse med lange bein
  • Votter/hansker med lange fingre
  • Hodebekledning (lue/buff)
  • Langt undertøy (trøye og bukse)
  • Tørre sokker
  • Mat
  • Verktøy
  • Slange(r)
  • Vi anbefaler også å ta med pumpe

Denne lista er for de fleste enkel å forholde seg til. Men hva slags verktøy trenger du dersom uhellet skulle være ute?

  • Multiverktøy som har rikelig med unbrako, torx-nøkler, skrutrekker og kjedekutter (lær deg å bruke kjedekutteren før rittet hvis du er uerfaren med mekking – ta en titt på våre mekketips et annet sted i bladet).
  • Splint eller ekstra kjedeledd i tilfelle kjedet ryker.
  • Minipumpe (ta gjerne med CO2-patroner også, så slipper du å bruke minutter på pumping).
  • Dersom det regner kan det være smart å ta med en tykk kjedeolje. Mye vann tørker ut kjedet og kan i verste fall gjøre at det kiler seg fast!
  • Dekkspaker.
  • Lappesaker (i tilfelle du er veldig uheldig).

Andre tips:

  • Øv på å utføre nødreparasjoner. Det er kjipt å ha alt verktøyet, men mangle kunnskapen slik at du i verste fall må bryte.
  • Husk at sekken skal veie 3,5 kg også ved målgang. Tar du på deg et plagg fra sekken, må du erstatte vekten. Hiv oppi noe grus eller stein langs løypa. Må du bruke reserveslange, legger du den gamle slangen opp i sekken.
  • Sannsynligvis kommer du ikke opp i 3,5 kg ved å kun ha med deg den obligatoriske utrustningen. Derfor må du hive oppi lodd, blyplater eller sandposer. Sørg for at tingene du hiver oppi ikke er for store og klumpete, samt at det bør ligge tett mot ryggen slik at sekken ligger rolig.

Sekken

Birken 3

Det er ikke lenger lov å bære sekken under trøya eller jakka. Når du velger sekk bør du stille følgende krav:

  • Gode justeringsmuligheter og passform.
  • Remmer som kan snurpe sammen sekken slik at ting ikke ligger og slenger.
  • Remmer rundt bryst og hofte holder sekken på plass.
  • Den må ikke være for stor, det kan gå ut over aerodynamikken.
  • Lett tilgjengelige lommer i hoftereima som du kan putte gel og barer i.

Det er flere sekker som tilfredsstiller disse kravene, finn den du er mest komfortabel med.

Her kommer flere tips for deg som vil forbedre tiden eller rett og slett vil ha en behagelig tur over fjellet:

  1. Bruk en liten sekk.
  2. Unngå trekk over sekken.
  3. Lukk alle lommer på sekken før du starter og komprimer den så mye du kan.
  4. Bruk så lite klær som mulig. Du blir fort varm.
  5. Bruk klær som sitter tett (du vil ikke fange vind).
  6. Gjør deg så liten som mulig på sykkelen så ofte du kan for å minimere luftmotstand. Spesielt viktig når det går fort.
  7. Drikk så ofte du kan. Er det varmt må du drikke så mye du kan så ofte du kan. Ikke spar på vannet. Går du tom, får du ikke hentet deg inn igjen.
  8. Ligg tett på hjulet til personen foran. Juster vinkel i forhold til vind, så du får maksimal effekt av vindbeskyttelsen personen foran gir.
  9. Ikke pump dekkene steinharde. Det gir mindre kontroll på grusen og øker faren for punktering. Utnytt dekkenes demping.
  10. Å starte hardt er det mange som har brent seg på. Ha et høyt tempo, men pass på at du ligger under den berømte syregrensa. Hvis du ikke vet hva dette er, må du finne ut av det.
  11. Du tåler mer enn du tror. Du kan presse deg lenger enn du tror. Så lenge du ikke går tom for energi, handler det meste om mental smerte. Og smerte kan du håndtere.
  12. Sørg for at du stiller til start uthvilt og med overskudd. Hvis du ikke er veldig godt trent, bør du unngå harde treningsøkter minst 3 dager før rittet.
  13. Det er mye god trening i god hvile.
  14. Riktig utblandet sportsdrikke tas raskere opp i kroppen enn rent vann. Bland heller for svakt enn for sterkt.

Tre tips for å kutte tiden

Birken1

– uten at det koster deg noe!

Hvert eneste år skrives det sider opp og sider ned om hvordan du skal forbedre tiden din i Birkebeinerrittet. De aller fleste av disse tipsene krever mer trening, mer søvn, bedre kosthold eller en investering i nytt utstyr.

Jeg skal gi deg noen tips, som ikke koster noe, som har større effekt enn omtrent noe annet. Uansett om du er tynn, tykk, lang, kort, bred eller smal. Vi sloss alle mot det samme. Vinden.

Visste du at på en vindstille dag, i 35 km/t, bruker du ca. 75% av krefter dine bare på å komme deg gjennom stillestående luft? Det er derfor det er så deilig å sykle i medvind. Det føles som at noen dytter deg. Omvendt er det i motvind. Da føles det som at noen holder deg igjen.

Alt dette har naturligvis med fart å gjøre. Jo fortere du sykler, jo mer vil du spare. Luft og vind er dine største fiender. Tipsene handler derfor om vind og hvordan du kan spare tid ved å gjøre noen enkle endringer.

Jeg skal ikke spekulere for meget i antall minutter spart. Men sykler du på fire timer og kan utnytte alle tipsene vil du lett spare mange minutter bare på disse enkle endringene.

Dette handler ikke om magi. Det er egentlig helt logisk, men det er likevel få som snakker om det, eller tenker på det.

Det handler om at du må gjøre deg selv så liten du kan. Du må minimere arealet som sloss mot vinden. Du må gjøre deg så aerodynamisk som mulig.

Tips 1: Bruk trange klær

Kroppen din får du ikke gjort noe med. Iallfall ikke på kort sikt. Du får derimot gjort noe med klærne du bruker. Pass på at du bruker så lite tøy som mulig (hva temperaturen tillater). Jakker, vester og bukser må sitte tett mot kroppen og ikke blafre i vinden. Utrolig mange synder her.

Tips 2: Sekk

Bruk en så liten sekk som mulig. Lang og smal er bra. Helst skal du gjemme den under en trøye eller jakke, men det er ikke lov i Birken. Sørg for at alt på sekken er lukket og at det ikke er noe som funker som en fallskjerm. Unngå å bruke trekk over sekken hvis du kan.

Tips 3: Sittestilling

Tips 1 og 2 er enkle å gjøre noe med. Sittestilling er ikke like lett. Men likevel anbefaler jeg på det aller sterkeste at du øver på følgende. Målet er å redusere arealet vinden treffer: 

– Sitt så lavt med kroppen som mulig. Sitter du oppreist på sykkelen fungerer du som et seil. Få kroppen ned og over styret. Flytt så mange avstandsskiver som mulig fra undersiden av fremspringet, til oversiden. Snu fremspringet så det ikke peker oppover.

Gjør disse tingene gradvis for å tilvenne kroppen til ny stilling. 

– Når du kan flytter du hendene fra yttersiden av styret inn mot styrefremspringet. Dette reduserer frontarealet kraftig. Legg hendene på styret, gjerne med tommelen over styret når du kan, og press albuene inn mot kroppen.

Dette krever trening og må kun gjøres når du har kontroll. Men det er viktig å kunne det. 

– Når du kan, og i alle nedoverbakker hvor du har kontroll, legg deg ned, samle hendene mot midten av styret og gjør deg så liten som mulig. Når du kan denne teknikken kan du bruke den på slettene også.

Som sagt: Jo fortere det går, jo viktigere er det å redusere luftmotstand. Den generelle regelen er å gjøre seg så liten som mulig, legge deg så langt fremover og ned på sykkelen som du kan.

I motvind er det ekstra viktig å gjøre seg liten.

Lykke til!

 

Kommentarer

kommentarer