Tre tips for å kutte tiden i Birken

Tre tips for å kutte tiden i Birken – uten at det koster deg noe!

Hvert eneste år skrives det sider opp og sider ned om hvordan du skal forbedre tiden din i Birkebeinerrittet. De aller fleste av disse tipsene krever mer trening, mer søvn, bedre kosthold eller en investering i nytt utstyr. Vi skal gi deg noen tips, som ikke koster noe, som har større effekt enn omtrent noe annet.

Uansett om du er tynn, tykk, lang, kort, bred eller smal. Vi sloss alle mot det samme. Vinden. Visste du at på en vindstille dag, i 35 km/t, bruker du ca 75% av krefter dine bare på å komme deg gjennom stillestående luft? Det er derfor det er så deilig å sykle i medvind. Det føles som at noen dytter deg. Omvendt er det i motvind. Da føles det som at noen holder deg igjen.

Alt dette har naturligvis med fart å gjøre. Jo fortere du sykler, jo mer vil du spare. Luft og vind er dine største fiender. Tipsene handler derfor om vind og hvordan du kan spare tid ved å gjøre noen enkle endringer. Vi skal ikke spekulere for meget i antall minutter spart. Men sykler du på fire timer og kan utnytte alle tipsene vil du lett spare mange minutter bare på disse enkle endringene. Dette handler ikke om magi. Det er egentlig helt logisk, men det er likevel få som snakker om det, eller tenker på det. Det handler om at du må gjøre deg selv så liten du kan. Du må minimere arealet som sloss mot vinden. Du må gjøre deg så aerodynamisk som mulig.

Les også: Pakk Birken-sekken riktig

Tips 1: Bruk trange klær
Kroppen din får du ikke gjort noe med. Iallfall ikke på kort sikt. Du får derimot gjort noe med klærne du bruker. Pass på at du bruker så lite tøy som mulig (hva temperaturen tillater). Jakker, vester og bukser må sitte tett mot kroppen og ikke blafre i vinden. Utrolig mange synder her.

Tips 2: Sekk
Bruk en så liten sekk som mulig. Lang og smal er bra. Helst skal du gjemme den under en trøye eller jakke. Sørg for at alt på sekken er lukket og at det ikke er noe som funker som en fallskjerm. Unngå å bruke trekk over sekken hvis du kan.

Tips 3: Sittestilling
Tips 1 og 2 er enkle å gjøre noe med. Sittestilling er ikke like lett. Men likevel anbefaler vi på det aller sterkeste at du øver på følgende. Målet er å redusere arealet vinden treffer: – Sitt så lavt med kroppen som mulig. Sitter du oppreist på terrengsykkelen fungerer du som et seil. Få kroppen ned og over styret. Flytt så mange avstandsskiver som mulig fra undersiden avfremspringet, til oversiden. Snu fremspringet så det ikke peker oppover. Gjør disse tingene gradvis for å tilvenne kroppen til ny stilling. – Når du kan flytter du hendene fra yttersiden av styret inn mot styrefremspringet. Dette reduserer frontarealet kraftig. Legg hendene på styret, gjerne med tommelen over styret når du kan, og press albuene inn mot kroppen. Dette krever trening og må kun gjøres når du har kontroll. Men det er viktig å kunne det. – Når du kan, og i alle nedoverbakker hvor du har kontroll, legg deg ned, samle hendene mot midten av styret og gjør deg så liten som mulig. Når du kan denne teknikken kan du bruke den på slettene også. Som sagt: Jo fortere det går, jo viktigere er det å redusere luftmotstand. Den generelle regelen er å gjøre seg så liten som mulig, legge deg så langt fremover og ned på terrengsykkelen som du kan. I motvind er det ekstra viktig å gjøre seg liten.

Lykke til!

Kommentarer

kommentarer