Storslåtte stier i Sveits: Zermatt

Storslåtte stier i Sveits: Zermatt

Sakte, men sikkert triller vi terrengsyklene våre gjennom mengden av mennesker. Vi hører stemmer på utallige språk som vi ikke forstår, samtidig som vi også registrerer klikkene av lukkerutløserknappene på kameraene. Dette er definitivt det motsatte av hva vi forventet oss på en fjellrygg ca 3000 meter over havet. Men hele greia her i Zermatt er rett og slett litt annerledes. Fjelltoget, som fraktet oss fra sentrum av landsbyen til Gorner Ridge på en halv time, transporterte også, bortsett fra noen få syklister, hundrevis av turister som skulle opp i fjellet. Alle med det samme målet: å få oppleve det mest berømte fjellet i Sveits, Matterhorn. Det er et litt merkelig skue på Gorner Ridge: på det snøkledde fjellet er det turister på alle kanter som går frem og tilbake fordi de vil finne den beste plassen å ta det fineste bildet. Og for å sette den siste finishen på det romantiske postkort-liknende landskapet, er Berner Sennenhunder og langskjeggede menn med alpehorn også tilgjengelig for å bli foreviget – mot betaling, selvfølgelig.

Hele dette scenarioet blir for mye for oss og vi er glade for, etter å ha forlatt folkemengden, at vi endelig har kommet ut på stien. Det er første gang vi kan se Matterhorn uten knuffing og mas. Fjellet viser seg fra sin beste side i dag og troner majestetisk på toppen, med utsikt over landsbyen under en stålblå himmel. Selv om det ikke er første gang vi ser Matterhorn, er vi nok en gang fascinert og imponert over den utrolige skjønnheten til dette fjellet. Vi klarer nesten ikke å ta øynene vekk fra utsikten, men løypa ned til Zermatt er også dekket med flere superlativer, som beskrevet. Vi slipper opp bremsene og begynner å røre på oss. Stiene er jevne og vi finner en god flyt. Langt ned i dalen til venstre, er Gorner Glacier, omgitt av de over 4000 meter høye Castor, Pollux og Breithorn, og rett foran oss, stiger Matterhorn rett opp i himmelen. Selv om det er vanskelig å løsrive seg fra panorama-utsikten, må vi imidlertid vie oppmerksomheten vår til stiene.

Zermatt 1

I mellomtiden har underlaget på stien vår faktisk endret seg, det går nå nedover, det er brattere og mer steinete og det tvinger oss til å være enda mer forsiktige. Når vi kommer ned til tregrensen, blir stien igjen enklere og smidigere. Det faste skogs-underlaget gjør det fristende å øke hastigheten. Tykke røtter og små bakketopper brukes som hopp til stor glede for rytterne. Vi kommer endelig til Zermatt med et bredt glis om munnen. Vi har lagt 1500 meter med de beste stiene bak oss.

Den lange turen har kostet mye energi, og Adrian, guiden vår fra sykkelskolen i Zermatt, tar oss med til en restaurant i en liten by ovenfor Zermatt. Tiden synes her å ha stått stille de siste hundre årene. I et av trehusene med steingrunn, som er typisk for denne regionen, er det en liten restaurant som serverer lokale spesialiteter. Käserösti (en oste-potetkake toppet med Gruyère-ost) og en hjemmelaget rabarbrakake fyller energilagrene våre. Selv om den koselige atmosfæren inviterer til avslapning, oppfordrer Adrian oss til å gå ut. Det er for mange stier som fremdeles venter på å bli utforsket.

For å spare tid og energi, tar vi igjen toget som et klatre-middel. Denne gangen tar en underjordisk bane oss til Sunnega. Etter en kort, men bratt stigning kommer vi inn på neste bane. Adrian har plukket ut en teknisk utfordring denne gangen. Stien er bratt og ujevn og med serpentinersvinger, og dette får oss virkelig til å hente fram alt vi har lært. Lenger ned flater plutselig veien ut og fortsetter nesten i det uendelige mot landsbyen, på myk skogsbunn. Dette er en av de stiene hvor man verken trenger å bremse, ei heller tråkke på pedalen, men likevel har du god fart. Og hvis du noen gang søker definisjonen på ordet ”flyt”, har du med denne stien funnet spikeren på hodet. Stien fører oss ut av skogen, og vi er tilbake på stasjonen i Zermatt. Uten å blunke setter vi kursen rett tilbake til Sunnega-toget. Vi innser at en slik løype rett og slett må sykles flere ganger.

Et par timer senere sitter vi i en hagerestaurant i Zermatt og avslutter dagen med en velfortjent øl. Sveitsiske flagg henger over oss og foran oss, og i horisonten lyser Matterhorn rødt i solnedgangen. Det ser ut som det er tatt rett ut av et maleri. En klisjeaktig, men passende bakgrunn for å avrunde kvelden. Vi kan ikke huske noen gang å ha syklet på så mange forskjellige stier på bare en dag. Zermatt er kjent som et turistmål og har en enorm infrastruktur av taubaner og mange tog transporterer også terrengsyklister på sommeren. Siden man nesten ikke bruker tid på stigninger, kan man konsentrere seg om utforkjøringer hele dagen lang. Området byr på et bredt spekter av stier i alle vanskelighetsgrader, og er derfor egnet for både nybegynnere og profesjonelle. Selv om vi var på veien hele dagen, har vi bare sett en brøkdel av mulige løyper. Vi kommer tilbake!

Info Zermatt:

Sted / Adkomst (hvordan komme dit)

Zermatt ligger i Canton of Valais, i det sørlige Sveits, nær den italienske grensen. Zermatt er bilfritt og du kommer deg dit med tog, taxi eller helikopter. Togturen til Zermatt er litt av en opplevelse. Bilførere kan enkelt parkere bilene på en parkeringsplass i Täsch og fortsette med tog. Det går tog fra Täsch hvert 20. minutt og turen til Zermatt tar 12 minutter. De som kommer med fly kan ta toget direkte fra flyplassen og fra Zürich Kloten lufthavn til Zermitt tar det ca 3 ½ time, fra Geneva International Airport, 4 timer. Alternativ transport: drosjer, helikoptre (Air Zermatt) og Glacier Express.

Anbefalt reisetid

Juli til oktober. I høyereliggende strøk må man i enkelte tilfeller forvente snø om våren og høsten.

Tips

Avhengig av området og sesong så er det veldig mange turgåere på veien i regionen. Det er derfor viktig at man viser hensyn. En bjelle er å anbefale. Det er å anbefale å sykle off-peak.

Sykkelbutikker

Bayard Sport, www.bayardzermatt.ch

Slalom Sport, www.slalom-sport.ch

Guiding / Sykkel kjøreteknikk

Bikeschool Zermatt, Adrian Greiner, www.bikeschoolzermatt.ch

Kart / Guide

Stikart Zermatt / Saas Fee, www.singletrailmap.ch

Super stikart Zermatt / Saas Fee, www.supertrail-map.com

Downhill

På Sunnega er det er en teknisk krevende utforløype som passer til utforkjørere, og som går ned til Zermatt.

For mer info: www.zermatt.ch

 

Tekst: Lukas Keller

Foto: Martin Bissig Oversetter: Cecilie Iversen

Kommentarer

kommentarer