Tren på rulle hjemme !

Vi gir deg her noen tips for valg av riktig sykkel «rulle.

Sykle hjemme på rulle

Det å trene hjemme på rulle har sine fordeler, hvor den største kanskje er at du har 100% kontroll på intensiteten gjennom hele økta. Noe du ikke like enkelt får til utendørs.

Det har blitt vanskeligere og vanskeligere å velge den riktige rulla. For noen år siden var det nesten gitt at du valgte en magnetrulle med en ”girspak” på styret for å justere motstanden, eller bremsen i rulla. Disse finnes fortsatt på markedet, men i motsatt ende av skalaen finner vi de nye ANT+ FE-C rullene som gjør at du kan styre rulla rett fra sykkelcomputeren din.

Den teknologiske utviklingen har gått raskt de siste årene. En smarttelefon er ikke lenger bare en smarttelefon, men heller en liten datamaskin. Sykkelrullene er blitt smartere de også. Ikke bare sender de data, men de kan motta også. Og det gir masse muligheter for deg som vil følge med i utviklingen, ha det siste og er villig til å betale for det.

Hvorfor en rulle?

En syklist må holde bena i gang gjennom vinteren for å ikke starte for langt bakpå når våren kommer. Å bruke vinteren til multisport er veldig lurt. Variasjon i trening har vist seg å gi gode effekter utenfor sesong. Men ikke legg vekk sykkelen helt. Hold beina noenlunde ved like.

Foruten den nevnte kontrollen du får på intensitet i treningen, er det veldig lettvint å trene hjemme. Det er minimale forberedelser og du får gjort mye på 45 minutter. Når du sykler ute er det store deler av tiden som forsvinner i hviletråkk. Enten i utforbakker eller ved stopp. Dette slipper du på rulla.

Vi oppfordrer ikke til å bare trene hjemme. Det er flere undersøkelser som sier at man får et sterkere mentalt overskudd ved å trene utendørs…. og da helst i skogen.

Kjedsomhet

Det er ikke uvanlig å kjede seg på rulla. Derfor er det lurt å ha en datamaskin eller tablet hvor du kan snurre en film eller noe for å få tiden til å gå. Det er en smart måte å følge en serie på, for eksempel.

Det finnes også en rekke nettsteder som har laget sykkelvideoer hvor du kan følge instrukser for treningsintensitet mens du ser video.

Sufferfest er kanskje den mest kjente produsenten av kule videoer hvor du er med i feltet og sykler. Hvis du har det rette utstyret kan alt styres automatisk…alt du trenger å gjøre er å sykle… og slite.

Hva er viktig?

Rulle rulle 3  rulle 2

Når det gjelder valget av rulle er det noen hensyn å ta. Vi har satt sammen følgende liste du kan tenke over før du velger.

  • Type rulle
  • Muligheter
  • Støy
  • Plassering
  • Pris

Type

Betegnelsen ”rulle” dekker et vidt spekter av treningsmaskiner for syklister. I all hovedsak finnes det tre typer

  1. Balanserulle
  2. Rulle hvor du fester bakhjulet til enheten.
  3. Rulle hvor du tar av bakhjulet og fester sykkelramma til enheten.

Balanserulla er nok den mest uvanlige av de tre. Her settes sykkelen på fire valser/sylindere (bakhjulet ligger mellom to av de og forhjulet er mellom de to andre) og du sykler som om du er på veien. Sykkelen sitter ikke fast i noe og det er opp til deg å holde deg på rulla (derav navnet balanserulle). Disse finnes i utgaver med manuell regulering av motstand, automatisk regulering av motstand og ingen regulering av motstanden.

Balanserullene er mest vanlig for racere, eller terrengsykler med glatte dekk. De er veldig støysvake, men de krever at du er noenlunde våken og oppmerksom slik at du holder deg på valsene.

Den tradisjonelle, og mest vanlige rulla, er den hvor du fester bakhjulet i ramma til rulla og en valse presses mot dekket som gir motstand/brems. Motstanden skjer enten med luft, magnet, elektrisk brems eller flytende væske. Disse kommer i veldig mange versjoner og finnes i alle prisleier. Mange av dem kan tilpasses hjulstørrelsen slik at du sannsynligvis kan bruke den sykkelen du har. Det anbefales sterkt å bruke glatte dekk, og helst dekk som er laget for ruller.

Den tredje utgaven er ikke ny på markedet, men den har fått en skikkelig renessanse de siste par årene. Dette er rulla hvor du tar av bakhjulet og fester ramma i enheten. Det betyr at disse rullene kommer med et boss hvor du må passe på å ha en kassett som passer dine gir. Har du tidelt giring på sykkelen, må du ha en tidelt kassett.

Muligheter

Valget av rulle styres veldig ofte av hvilken funksjonalitet du mener rulla må ha.

Hvis du vil trene med kraft (watt) må du enten ha en kraftmåler på sykkelen, eller så må rulla ha det. Det er mange ruller med kraftmålere, men prisen øker.

Hvis du ønsker å styre rulla fra en app eller datamaskin må rulla ha en, eller flere, dataoverføringsprotokoller. Det er i hovedsak tre protokoller vi snakker om; blåtann, ANT+ og den nye ANT+ FE-C. Tacx og Elite har andre, proprietære teknologier i sortimentet, men de fleste nye ruller fra disse støtter blåtann og ANT+. Fordelen med blåtann er at enheten da kan snakke med både telefon, datamaskin og tablet uten ekstra dingser.

Det er mange fordeler med dette, og vi kommer tilbake til noen av dem litt senere. Disse rullene er de mest moderne og avanserte og koster derfor en del penger.

Hvis du ikke bryr deg om ting som kraft og teknologi, men bare vil ha en rulle hvor du kan trene mot for eksempel puls, er mulighetene mange og ofte ganske rimelige. I denne klassen finner du ruller hvor du kan styre motstanden manuelt eller hvor produsent styrer dette for deg.

Støy

Alle ruller bråker. Noen mye, andre mindre. Og det er slik at jo høyere hastigheten blir, jo mer støy blir det.

Ruller som bruker luftmotstand bråker desidert mest. Disse er ikke lenger så vanlige og vi anbefaler de ikke.

Alle de andre rullene bråker noenlunde likt. Noen desibels forskjell kan det være, men dette virker mer tilfeldig for oss.

Plassering

De tradisjonelle ”hjul på valse”-rullene kan som regel brettes sammen og skyves under en seng eller plasseres i et skap.

Å legge vekk de andre er ikke like enkelt. Kanskje kan du slå sammen bena og gjøre den mindre (smalere), men de er tunge og tar større plass.

Det beste er naturligvis å ha et rom hvor det ikke sjenerer at sykkelen er montert på rulle hele sesongen.

Pris:

Sykkelruller får du i alle priser fra tusen kroner for de billigste til over tjue tusen for de dyreste.

 ANT+ FE-C

Det mest spennende som har skjedd på rullefronten i år er den nye protokollen som gjør at du faktisk kan styre rulla fra sykkelcomputeren. FE-C gjør at enhetene snakker med hverandre, mens ANT+ sender signaler en vei, gjør FE-C at signalene flyter begge veier. Dette krever at både rulle og computer støtter denne protokollen. Heldigvis kan du oppgradere en normal ANT+ rulle til FE-C gjennom en firmware-oppgradering (så sant produsent støtter det). Det kan være gode nyheter for deg som allerede har en noenlunde ny rulle.

Hva betyr det at du kan styre rulla fra computeren?

Det betyr at du kan laste inn en tur du allerede har på computeren og trene hjemme på en simulert utgave av runden. Det inkluderer flater, moter og unnabakker.

En begrensning med å bruke computeren er at den ikke er laget for akkurat dette. Det er bedre å bruke en applikasjon som er spesiallaget for å styre en rulle. Trainerroad, Kinomap og CVT er tre eksempler.

Fordelen med en app er at du kan styre rulla fra telefonen, tableten eller datamaskinen din. De aller fleste apper har mulighet til å laste treningsøkten automatisk til blant annet Strava, hvis du ønsker.

 Den STORE forskjellen

Det som er den store forskjellen mellom rullene er etter vår mening hvordan motstanden i bremsen kontrolleres.

La oss si at du har en wattmåler på sykkelen og ønsker å ligge på 250 watt i 30 minutter. Mens du på en manuell rulle må bruke girene og justere bremsen i rulla manuelt for å holde deg på målet, kan en automatisk rulle styre dette for deg. Du forteller rulla gjennom for eksempel en app at målet er 250 watt og rulla gjør resten. Det spiller ingen rolle hvor fort du sykler eller hvilket gir du ligger i. Rulla fikser det slik at du holder deg på målet. Er rulla avansert nok kan den pares med kraftmåleren din og så er det kraftmålerens data som styrer rulla. Da har du samme kraftmåling på rulla som du har ute på sykkelen. Og det er en fordel.

Hvis du derimot ikke har en kraftmåler på sykkelen, så ikke bli engstelig. Det viktige er at du gjør de nødvendige testene og måler fremgang på den samme rulla.

Det er et poeng å nevne til slutt at de mest avanserte rullene gjerne går på strøm. Så et strømuttak er godt å ha i nærheten av hvor du skal trene.

Det finnes faktisk online turneringer og konkurranser du kan melde deg på, hvis du tør. Da er du avhengig av at rulla kan kobles til en app eller et program på datamaskinen og at dataene dine deles med resten av verden. Det er en kul greie og noe som vokser.

Kommentarer

kommentarer