Sykkel VM «Bergen 2017 AS» begjært konkurs

Det er av sine egne man skal ha det, er det noe som heter.

Interspons AS ved daglig leder Birger Hungerholdt har sendt inn begjæring om konkurs til Bergen tingrett. Interspons AS har som kjent et betydelig beløp utestående i forbindelse med fjorårets suksess-arrangement i Bergen. Man kan spørre seg om hvorfor man går til et slikt drastisk skritt, men selvfølgelig så er det slik at likviditetsproblemer kan være noe av årsaken. Så kan man også spørre seg om hvordan dette sykkelarrangementet kunne havne i en slik situasjon. Det er jo nærliggende å mistenke at ledelse i forbund og Bergen 2017 AS i utgangspunktet har gjort en for dårlig jobb. Men er det bare de som har gjort en for dårlig jobb? Interspons AS var en av samarbeidspartnerne som hadde i oppdrag og finne sponsorer til dette fantastiske sykkel VM, men hva skjer? vi kan i etterhånd si at de mislykkes med jobben, eller for å si det rett ut «de gjorde en for dårlig jobb». Her kan vi godt si at det er «bukken og havresekken». På den ene side skulle de skaffe til veie de budsjettmessige millionene som manglet, og på den andre siden skulle de ta betalt for noe de ikke hadde klart å gjennomføre. Dvs. de går til det skritt å begjære Bergen 2017 AS konkurs på grunnlag av 1,8 million kroner.

Det er spesielt at et enkeltstående «mini-arrangement» som sjakk-OL i Tromsø for noen år tilbake, fikk et tilskudd fra staten på hele 70 millioner kroner. Ski-VM i Oslo fikk ca. 90 millioner, for å nevne noe. Sykkel-VM fikk «kun» 40 millioner. Og for ikke å glemme, Ungdoms-OL som har fått over 232 millioner kroner i tilskudd.

Sammenligner vi disse idrettene og i tillegg legger til oppmerksomhetsverdi og profilering ut til «verden», ja, da er det ikke vanskelig å se hvem som har størst påvirkningskraft i forhold til profilering og markedsføring av Bergen og Norge. Når vi i tillegg legger til at dette er gratis underholdning for hele landet i åtte dager – da skjønner vi at her er det noe som ikke stemmer. Opplevelsen ved å være med på og oppleve dette fantastiske idrettsarrangementet har for det norske folk og landet for øvrig en mye høyere markedsverdi enn et underskudd på ca. 60 millioner kroner. Her er det noen som har «solgt» inn arrangementet på et for spinkelt grunnlag. Beklageligvis og dessverre er det slik at å komme med «regningen» i etterkant alltid er vanskelig, ja, nesten umulig. Men staten og statsminister Erna Solberg har støttet flere ulike prosjekter tidligere, og i flere sammenhenger.

Men la oss se litt på ringvirkningene av dette. På de siste 10 årene er det ingen idrett i Norge som har satt Norge sterkere på verdenskartet enn akkurat sykkel. Vi er blitt en betydelig aktør i denne verdensidretten, både nasjonalt og internasjonalt. Ski og sjakk er miniputter i forhold. Konkurs av Bergen 2017 AS vil ikke være noe katastrofe for AS’et, men for alle tilhørende aktører som har bidratt og som har utestående millioner av kroner, vil dette være en katastrofe. I tillegg vil sykkelsporten lide i mange år fremover, derfor mener jeg at staten må være seg bevisst og ansvarlig. De bør dekke det nevnte underskuddet slik at alle som har bidratt og har penger til gode vil få betalt. Dette må skje snarest, slik at vi slipper flere konkurser i kjølevannet av denne triste saken. Dette er rett og slett et samfunnsansvar som jeg er overbevist om vil komme alle til gode på sikt. Så kan man også spørre seg om hvorfor Interspons AS, som i utgangspunktet er et sponsorfirma og lever av bla. sykkelsporten, samt selge ulike eventer og sponsorløsninger, ikke har bidratt til å få inn flere samarbeidspartnere og mer penger. Men dette er det sikkert noen gode svar på. En ting er i alle fall sikkert det er ingen god stemning blant alle de andre kreditorene for denne konkursbegjæringen. Med en konkurs vil alle tape å bare få smuler igjen, det gjelder også Interspons.

— Den støtten vi har bedt om er «peanuts» sammenliknet statens bidrag ved lignende arrangementer, som gjerne er i milliardklassen, mener sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen. Kanskje var det allerede her at sykkelforbundet og president Harald Tidemann Hansen gjorde en generaltabbe, ved å søke om et for lavt beløp. Deres kalkyle var i utgangspunktet feil. Men det må være mulig å søke om tilleggsbevilgninger, når vi ser hva dette har medført til positiv omtale for AS Norge. Dette er en analyse og en forenklet fremstilling av saken, og det er nok mye vi ikke kjenner til og har innsyn i. Men jeg er overbevist om at ovenstående vil bli behørig gjennomgått på årets forbundsting i mars måned.  Tekst/foto Fritjof Iversen

Her en oversikt over de største kreditorene:

  • Vest politidistrikt (13,5 millioner kroner)
  • UCI 13,5 millioner kroner
  • Possibility (13 millioner kroner)
  • Norges Cykleforbund (4,9 millioner kroner)
  • Hordaland fylkeskommune (4,2 millioner kroner)
  • Flex Reklame (2,8 millioner kroner)
  • Interspons (1,8 millioner kroner)

 

 

Kommentarer

kommentarer