Bli med til toppen av Mont Aigoual, 6. etappe i årets TDF

Her får du en forsmak på hva som venter rytterne før målgang på toppen av Mont Aigoual.

Reisebrev om 90. km slit for å komme til topps på årets 6. etappe i Tour de France.

Forrige reisebrev fra Sørfrankrike tok for seg området rundt Montpellier og ble skrevet under Coronakarantene. https://bladetsykkel.no/2020/05/09/reisebrev-fra-en-syklist-i-sorfrankrike/

Dette reisebrevet ble skrevet etter at karantenen ble åpnet opp og det igjen ble mulig å reise rundt i de vakre fjellområdene i Cevennene, helt sør i sentralmassivet i Frankrike.

Utsikt fra toppen og hårnålssvingene opp fra Vallerague. Foto: Andreas Nypan

I dette området ligger etappe 6 av årets Tour de France. Denne etappen består av en kombinasjon av lange flate partier fra landsbyen Le Teil med en hard og bratt klatring opp fra Le Vigan til fjelltoppen Mont Aigoual.   https://www.letour.fr/en/stage-6

Vi var en gruppe fra sykkelklubben SudVelo i Montpellier som utforsket stigningen fra Mandagout på 506 m.o.h, via puech Arnal, Col de la Lusette 1351 m.o.h. og til toppen av fjellet Mont Aigoual. Toppen ligger på1560 m.o.h.og er avslutningen av årets sjette etappe på Tour de France. Turen vår tok utgangspunkt i landsbyen Mas Gibert og det lille hotellet La Soleillade en dag i slutten av mai som er en perfekt tid på året å besøke dette landskapet.

SudVelo på Col de la Lusette – snart framme på toppen. Undertegnede som nr to fra venstre. Foto: Tilfeldig forbipasserende syklist

Opp til Col de la Lusette er stigningene opp mot 15% enkelte steder ifølge GPS’en på styret.

Utsikten er spektakulær, veiene smale og dels ganske slitt. Vår syklende guide påpekte at det ikke er så farlig fordi det går jo ikke veldig fort oppover disse bakkene.

På bilde ser vi Jonathan Dress fra SudVelo som jobber seg opp bakkene på 12-15% stigning på vei opp til Col de La Lusette. Fotograf: André Zimmermann

Fra Mandagout går det jevnt oppover ca 15 km uten særlig hvile for beina opp til Col de la Lusette. Hårnålsvingene og de bratte bakkene tvinger alle til å fokusere ekstra på jevnt trykk hele veien og det skal bli spennende å se hvordan rytterne i tour de France håndterer dette siste strekket etter de flatere og raskere partiene fra Le Teil.

Fra Col de la Lusette går det endelig nedover i fine bakker noen kilometer. Her blir det nok høyt tempo i touren. Fra landsbyen L’Esperou er det klart for siste stigning på ca 8 km opp til toppen av Mont Aigoual.

For en hobbysyklist krever dette mye av lår og ikke minst knær og var uten tvil en av de mest krevende stigningene jeg har syklet. Innspurten på toppen ligger på platået. Her er det 360graders utsikt og det kan bli noen spektakulære tv-bilder fra dette stedet i årets Tour som vil bli annerledes enn vi er vant til på grunn av manglende publikum og Coronatiltak. Det forventes desto mer av tv produksjonen, og etappe 6 har absolutt potensiale for å kunne bli flott, selvfølgelig avhengig av klarvær.

Fra Mont Aigoual er det på klarvær blant annet utsikt til en annen klassisk fjelltopp i tour de France-sammenheng: Selveste Mont Ventoux.


I det fjerne kan man skimte konturene av Giganten i Provence – Mont Ventoux.
Foto: Andreas Nypan

Rundturen rundt etappe 6
Dersom man som turist og tursyklist ønsker å sykle en alternativ runde i dette landskapet opp til Mont Aigoual anbefales det å ta utgangspunkt i den hyggelige lille byen Le Vigan. For denne ruta anbefaler jeg å ta en annen rute enn i touren. Le vigan er en landsby større enn de andre i området og det er nok mulig å finne overnatting her om man vil det. Det er også mange flotte muligheter for terrengsyklister og turgåere i landskapet langs elva Herault og oppover i fjellene rundt. For rundturen anbefales det å sykle runden mot klokka via landsbyene Pont Herault, og Vallerague og videre de 25 kilometerne opp til Mont Aigoual.

Foto: Andreas Nypan

Fra Vallerague er det jevn bratt stigning opp mot 9% og uten særlig hvile for kroppen. Det er fint men bratt, og behovet for kassett egnet for bratte klatringer blir fort merkbart.

Fra Vallerague er det godt merket langs veien og nedtellingen til toppen tar til…


Foto: Andreas Nypan

Den siste biten opp til toppen kan man velge mellom de to veiene D118 på nordsiden av toppen og D269 på sørsiden. D269 er klart finest oppover fordi det her ikke er biltrafikk det siste stykket mens D118 er finest nedover fordi her er veien av bedre kvalitet og dermed raskere.

På toppen av Mont Aigoual Foto: Andreas Nypan

Fra Mont Aigoual via L’Esperou og ned langs riksvei D48 tilbake til Le Vigan får man noen av de flotteste, nærmest endeløse og mest fantastiske nedoverbakker man kan tenke seg. Vel nede fra fjellet er det tid for å spise godt og slappe av og fordøye turen.

Hele denne runden fra Mas Guibert (der hvor hotellet La soilellade er) til Mandagout, og videre 28 km stigning opp til Mont Aigual, og med retur til Mas Guibert, blir det da totalt 90 tøffe kilometer. Brukte da ca. 4 timer til sammen. Et friskt bad i elva Hérault anbefales på det sterkeste som en avslutning av denne fjellturen.

Et friskt bad i elva etter 90 km klatring er rett og slett fantastisk.

Hotellet La Soleillade i Mas Gibert eies og drives av Martine og André som er ivrige og erfarne syklister med mye erfaring fra området og ikke minst alle de bratte stigningene som denne delen av sentralmassivet byr på. http://www.lasoleillade.com/en/

For sykkelturister på både landevei og terreng samt fotturister på Le Grand Route (GR) er dette et veldig godt utgangspunkt for sentralmassivet, lokalkunnskap, tips og råd.

Jeg skal i alle fall følge godt med på etappe 6. som går den 3. september i år.

Tekst og foto: Andreas Nypan 

 

Kommentarer

kommentarer